Sigorta Sektörünün Dijital Dönüşümü: Gelecekle Bütünleşmek

Gartner'a göre sigorta şirketlerinin %80'i şu anda dijital dönüşüme yatırım yapıyor. Bu değişime uyum sağlayanlar, dijital dönüşümün potansiyelinden yararlanarak sektörde önemli bir rekabet avantajı elde ediyor. Sigorta sektörünün geleceğini şekillendiren teknolojileri inceliyoruz.

February 23, 2023

Sigorta sektörü son on yıldır önemli bir değişim geçiriyor. Teknolojik gelişmeler ve değişen müşteri beklentileri, sigorta şirketlerini dijital dönüşümü daha hızlı benimsemeye zorluyor. Gartner'a göre sigorta şirketlerinin %80'i şu anda dijital dönüşüme yatırım yapıyor. Bu değişime uyum sağlayanlar, dijital dönüşümün potansiyelinden yararlanarak sektörde önemli bir rekabet avantajı elde ediyor. 

Uçtan Uca Sigortacılık Çözümleri

Dönüşümün sigorta şirketlerine yansıyan en önemli çıktılarından biri uçtan uca dijital sigortacılık çözümleri oldu. Bu yazılımlar, şirketlerin hasar, tahsilat, tazminat ve ödeme gibi tüm süreçleri 360 derece yönetebilmesini sağlıyor. Araştırmalar, uçtan uca sigorta yönetim sistemlerinin şirketlere önemli avantajlar sağladığını gösteriyor.

Gelişmiş operasyonel verimlilik: Uçtan uca poliçe yönetim sistemleri, birçok manuel süreci otomatize ederek işlem süresini azaltır ve sigorta şirketlerinin aynı kaynakla daha fazla poliçe yönetebilmesini sağlıyor. Böylece, sigortacılar, uçtan uca poliçe yönetim sistemlerini kullanarak işletme giderlerinde avantaj elde edebiliyor.

İyileştirilmiş veri yönetimi: Bu sistemler, merkezi veri depolama özelliği ile sigorta şirketlerinin poliçe verilerine erişimini ve yönetimini kolaylaştırıyor. Böylece, veri hatası riskini azaltarak kullanılan verinin doğruluğunu kesinleştiriyor. Doğru veriye dayalı karar mekanizması hasar süreçlerinde verimliliği belirgin bir şekilde artırıyor.

Pazarda hız kazanma: Dijital sigortacılık çözümleri, sigorta şirketlerinin pazara yeni ürün sunma sürelerini önemli ölçüde kısaltıyor. Sigortacıların yeni ürün geliştirme sürecini kolaylaştırarak onlara rekabet avantajı sağlıyor. Yapılan bir diğer araştırmaya göre, uçtan uca poliçe yönetim sistemlerine sahip sigorta şirketleri, eski sistem kullanıcılarına kıyasla, yeni ürünleri üç kata kadar daha hızlı geliştirebiliyor.

Agito’nun tüm branşlarda uçtan uca sigortacılık deneyimi sunan Core ERP ürünlerini inceleyin.

Dijital Dönüşümün Sigorta Şirketlerine Sağladığı Diğer Faydalar

Gelişmiş Müşteri Deneyimi

Dijital çağda müşteriler, sigorta şirketlerinden hızlı, kolay, şeffaf ve kişiselleştirilmiş hizmet alabilmeyi bekliyor. Sigorta şirketleri için bu beklentileri karşılamanın en efektif yolu dijital teknoloji çözümlerine yaptığı yatırımlardan oluşuyor. Örneğin, Salesforce tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, müşterilerin %64'ü şirketlerin gerçek zamanlı yanıt verebilmesini/etkileşim kurabilmesini bekliyor. Sigorta şirketleri chatbot’lar ve sanal asistanlar ile müşterilere 7/24 destek ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sağlayarak bu beklentiyi kolayca karşılayabilirler.

Agito Insurtech PartnerHUB ekosisteminin akıl dolu chatbot’u Metisbot ile tanışın.

Müşterilere kişiselleştirilmiş deneyim sunabilmek için onların ihtiyaçlarını ve tercihlerini daha iyi anlamak gerekiyor. Sigorta şirketleri,ürün ve hizmetlerini bireysel ihtiyaçları karşılayacak şekilde uyarlayabilmek için veri analitiğinden yararlanabilirler. McKinsey & Company tarafından yapılan bir araştırma da, kişiselleştirilmiş sigorta ürünlerinin müşteri memnuniyetini %30'a kadar artırabileceğini gösteriyor.

Kolaylaştırılmış Süreçler

Dijital dönüşüm, sigorta şirketlerinin kolaylaştırılmış süreçlerle daha yüksek verimliliğe ulaşmasını sağlıyor. Örneğin, robotik süreç otomasyonu (RPA), hasar işleme, sigortalama ve poliçe yönetimi gibi manuel süreçleri otomatize ederek işletme maliyetlerini %30'a kadar azaltıyor.(Capgemini)

Ayrıca dijital dönüşüm, sigorta şirketlerinin makine öğrenimi ve yapay zeka gibi teknolojilerden veya parametrik altyapıdan yararlanarak dolandırıcılığın(fraud) önüne geçilmesini kolaylaştırıyor. Yapılan çalışmalarda yapay zekanın dolandırıcılık tespitindeki yanlış sonuçları %60'a kadar(Accenture) azaltabileceği açıkça görülüyor. Bu teknolojiler, anormallikleri tespit etmek için büyük hacimli verileri analiz ederek sigortacıları potansiyel dolandırıcılığa karşı uyarıyor.

Sigortacılıkta Dijital Dönüşüm Örnekleri ve Başarı Hikayeleri için Tıklayın

Sigortanın Geleceği

Sonuç olarak, dijital dönüşüm sigorta şirketlerine sunduğu çok fazla avantaj mevcut. Dijital dönüşüm, müşteri deneyimini iyileştirmekten süreçleri kolaylaştırmaya; yeni iş modellerinden gelir akışları oluşturmaya kadar, hızla gelişen bu sektörde rekabet gücünü belirleyen ana faktörlerden biri haline geldi. Sigortacıların önemli bir önceliği olan dijital dönüşüm ile sigorta sektörünün geleceği şekillenmeye devam ediyor. 

Henüz dijital dönüşümü benimsememiş olan sigorta şirketleri, güncel kalmak ve değişen müşteri beklentilerini karşılamak için gerekli adımları atmak zorunda. Teknolojiler gelişmeye devam ettikçe, sigorta şirketleri dijital dönüşümün tam potansiyelini ortaya çıkarmak için uyum sağlamaya hazır olmalıdır.

Siz de bu dönüşümün bir parçası olmak için Agito ile tanışın, dijital ivmeyi yakalayın.

Benzer Yazılar

SİGORTA SEKTÖRÜ
Sigorta Ürünleri Yenilenen İhtiyaç ve Beklentilere Göre Kabuk Değiştirecek
Devamını oku
SİGORTA SEKTÖRÜ
INSURTECH
BAŞARI HİKAYESİ
MetLife Türkiye'nin Dijital Dönüşüm Ortağı Agito Oldu
Devamını oku
DİJİTAL DÖNÜŞÜM
SİGORTA SEKTÖRÜ
INSURTECH
Sigorta Sektörünün Dijital Dönüşümü: Gelecekle Bütünleşmek
Devamını oku
Dijital dönüşümün ilk
adımını birlikte atalım.